En oppsummering av 2016...og veien videre.

Tenker at vi først kan gå gjennom noen konkrete begivenheter før jeg summerer opp om året som helhet og veien videre...

Årets mest tradede aksjer?

AKSO, PGS og BWO. Sistnevnte da den var pennystock er å regne som gambling etter mine kriterier. Alle har gitt meg pene gevinster.

Mine nemesis aksjer?

BW LPG og GOGL. Første er vel mere et gammelt utbytteminne forklart i QEC-trade innlegget. GOGL er så volatil ifht BDI og fra dag til dag med mye algorytmer som herjer.

Årets "griseflaks"?

Kjøpte meg tungt inn i Polarcus på 0,4 i høst. Så tikker inn en melding om kontrakt med TGS (tror jeg det var) En kontrakt som egentlig var bekreftet fra før og priset inn i kursen. Fikk den ut på 0,50 før den falt tilbake intradag. Et solid hopp i egenkapital og moral-boost i en periode full av latterlige feil. Griseflaks!

Mest/minst disiplinerte trade?

Min mest disiplinerte må være AKSO i forkant av OPEC - En klar kandidat til potensielt oljerush, jeg kjenner den fra før og jeg var bevisst avkastningspotensiale. Der hadde jeg en klar idee om hva jeg ville inn med og med profitt-soner definert. Akastor og Kværner er to andre jeg er veldig fornøyd med, selv om Akastor ble tatt ut for tidlig så var traden en ypperlig risk-reward trade med 50 øre risk og kortsiktig potensiale opp mot +2kr.  

Minst disiplinerte må være en jeg aldri har skrevet om. Min famøse farmasi-trade i Bionor. Jeg tok den i et sinnsykt øyeblikk via mobil mens jeg skulle sette meg i en speedboat over til fastlandet i Thailand. Båten tok 30 min og kostet meg 30kr. og traden 4600kr. Mentalt i kjellern den dagen. Dette var et klart tegn på at jeg hadde trade-abstinenser og var på god tilt - Turen var full av feil og jeg utnyttet ikke privilegiet med å trade, som er å kunne sette seg i cash når du er på ferie. Jeg lovte meg selv å aldri ta en aksje når jeg ikke har tid å overvåke i innledende runder. Det har jeg overholdt.

Mest/minst stolt over?

Minst stolt over - At det hver måned så langt «må» dukke opp en stor feil i trade-loggen som gjør innhugg i ellers fine gevinster.

Mest stolt over - Jeg «eier» alltid mine egene feil og skygger ikke unna å dykke mentalt ned i de for å forstå hvorfor jeg lar det skje. Jeg har rett og slett ikke tid å lyve for meg selv...

Største blindspor?

Her er flere ting, men den som er enklest å si noe om var Ordreboka, spesielt i november ? Jeg gikk meg blind i den. Ingen tvil om at jeg synes ordreboka, hvem som kjøper og hvilket prisnivå det taes volumer på er viktig. Men jeg brukte det som grunn til å ta en trade og lot bid/ask ratio (%-forhold mellom antall kjøpere/selgere) i Infront lure meg. Og selvfølgelig, etterhvert skjønner man det er en krig som foregår mellom kjøpere og selgere, og en god del manipulasjon som man kan la seg rive med av. Det er fortsatt lett å la seg lure...

Største åpenbaring?

En enkel definisjon forandret igrunn alt for meg - Breakout. "Breakout" er det første som står på entry-lista mi...dvs finnes det ikke et brudd i chartet på en eller annen timeframe så tar jeg heller ikke en trade. Hva er en "breakout"? Jo et grafisk avvik ifht tidligere prisutvikling. Der det er avvik vil jeg være inne eller ute.

Det å slutte å ta ting ved åpningen av børsen også forbedret mine resultater, og det tydliggjorde prosessen min da jeg har tid å danne meg et bilde av hva som skjer - Ikke minst det å avstå fra en aksje du syntes så veldig fin ut før børsen åpnet. Det å vente minimum 30 min eller aller helst mere kan være en billig forsikring i forhold til å kaste seg på i redsel for at aksjen går fra deg og du mister +2-3% (for den går faktisk ned av og til og) Jeg foretrekker å ta handler fra kl 11 og utover, gjerne i flere deler. Jeg får takke Per på http://casualinvestor.blogg.no/ for å ha hjulpet meg å innse akkurat den biten med å vente...det ligger på ingen måte naturlig for meg.

OPPSUMMERT:

Du verden for et år dette ble! Jeg kastet meg ut i et utrolig vanskelig marked i januar 2016 som "super-fersking"...herifra gikk det stort sett flatt og uten retning. Kanskje ikke rart siden jeg enda ikke hadde bestemt meg hva jeg skulle gjøre på børsen. I august 2016 nådde jeg mitt aller laveste punkt både mentalt og i forhold til egenkapital. Dette har jeg skrevet om på min tidslinje. Her ser man året under et og det er ganske tydelig hva som skjedde da jeg begynte fulltid i september 2016...Samtidig ser man alt for mange feil som skaper dype daler. Jeg er overbevist om at disse røde prikkene her må bort dersom jeg skal overleve som trader, og spesielt når jeg skal "size up" fra høsten av. Så derfor synes jeg det er positivt å se den siste delen av grafen som jobber seg jevnere opp, og det er ikke tilfeldig. Jeg vil påstå at jeg faktisk ikke begynte å trade ordentlig før i slutten av november i år. Først da begynte å det å komme på plass en "kjøreliste", og man merker at all info man har lest seg opp på begynner å leve litt "organisk" Det blir ditt eget og man får en slags "touch" med hva som skjer og hver case får sin egen historie og plan ut ifra de gitte kriteriene.

Tar man utgangspunkt i hvor jeg stod i slutten av juli/begynnelsen av august så har jeg faktisk per dags dato en avkastning på over 100%. Utklippet til høyre ble tatt ut av porteføljerapporten lørdag 31.12.16

Ufordringer videre:

Håndtere et fortsatt usikkert marked og utnytte det. Alle kan gjøre det godt i et sterkt marked post Brexit og Trump-seier. Hva skjer neste gang et «januar 2016» kommer? Det kommer masse politiske skjær i sjøen. Lære seg å sitte i ro, og sitte i cash i perioder. 

Jeg må unngå tilt - En del av justeringene mine (fordi jeg er så jævlig utålmodig) ble derfor å bli mere bevisst på å plukke "rette aksjer" ifht tidsperspektiv og oppsidepotensiale. Jeg har ikke troen på å ikke være en emosjonell trader. Jeg hater røde tall, jeg hater aksjer som går +3% midt på dagen og faller tilbake til 0 og jeg hater å vente i det uendelige på profitt. Trade din personlighet - Et tema jeg skal si mere om i et senere innlegg.

Mål for 2017

For det første skal jeg ha +100% innen 1. september 2017 på min orginale kapital - September 2016 var måneden jeg kunne gjøre dette heltid.

Selge bolig - Size up egenkapital. Leve av dette, og kun bruke penger som er mine. Ikke banken sine. Jeg hater gjeld, og det er et moderne slaveri uansett hvor gunstig det er å ha boliglån i Norge. Slutter du å betale lånet ditt så er ikke eiendommen din lengere, men i bankens hender. En "liability" som de sier på engelsk.

Unngå volatilitet og store feil per mnd - Allerde nå jobber jeg med en mere konkret entry/exit-strategi for å tilpasse meg mere kapital fra høsten av. Da kan det potensielt bli såpass størrelse på posisjonene at risken/reward og entry/exit strategi må være mye mere planlagt. Det er for sent å starte med disse justeringene når pengene står på konto. Jobber allerede med rutiner som om jeg skulle vært tyngere eksponert. 

Indeks hedge - I første omgang er det Xact Bear ETFn som er intr. Etterhvert kan det blir derivater med gearing (bear/bull).

OMX kommer inn til høsten ikke fra nyttår som planlagt. Per dags dato er det ikke gunstig å valuttaveksle i Zero på Nordnet. Så får vi se om jeg klarer å holde fingrene av fatet.

Mere bevissthet på stop-loss rutiner og mere bruk av trailing stop-loss på visse type aksjer.

Om risk og det å tørre...

Tid er det eneste vi ikke kan få tilbake. For meg er uakseptabel risk "å stå på vannkanten og ikke tørre". Det er da du blir middelmådig, taper tid og ikke når potensialet ditt. Alt jeg har gått inn i 100% her i livet har jeg fått til...resten av tiden er jeg genuint lat. Ikke nøl med å gjøre noe du virkelig ønsker. 

Jeg har veldig lite tro på "talent" her i livet. Finn noe du naturlig engasjerer deg for, seil med din personlighet og veien blir mye mere givende. Det er da du er inne på de siste 2% som gir deg det "lille ekstra" i egeninnsats. Jeg er selv som en unge på julaften fra kl 08:00 når nyheter tikker inn på newsweb.no. Det er rett og slett sinnsykt morsomt og spennende.

Trade mål som setter ting i en større kontekst...

Jeg har troen på å sette seg noen utenom-økonomiske mål også for tradingen. Pengene har tross alt ikke noen verdi i seg selv før du setter de i en meningsfyllt kontekst i livet ditt. Livet i Asia fikk meg til å definere noe viktig. Hva er "frihet"? For meg er det "privilegiet å kunne våkne hver morgen å tenke på hva jeg ønsker å gjøre, ikke hva jeg har råd til å gjøre" Mitt mål er å kunne ha den samme følelsen uansett hvor i verden jeg er.

En annen ting som er viktig for meg er kontakt med naturen. Friheten til å ikke måtte være et sted til en gitt tid bestemt av noen andre (arbeidsgiver). Jeg elsker naturen men har ikke hatt roen i meg til å nyte den friheten som den egentlig representerer. Jeg sitter ved et bål, med en herlig solnedgang og fisk som vaker...men har kjent stress i kroppen for jeg vet at "systemet" eier meg, regninger skal betales og arbeidskontrakter skal oppfylles m.m.


Til sommern vil jeg traske over Hardangervidda. Uten sommerjobb. Kun meg, fiskestanga, noen bøker og gjøre meg klar til en ny høst...

Lykke til alle sammen i 2017! Måtte vi alle bli rike og fete!

#swingtrade #trade #økonomi #aksjer #oslobørs #investor

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jamal Diablo

Jamal Diablo

42, Oslo

Swingtrader Oslo Børs og til dels OMXS. Vil du ha kontakt med meg anbefaler jeg å bruke Twitter som jeg er på stort sett hver dag. Jeg gjør ikke analyser for folk, og deler mine betraktninger når jeg har tid og lyst.På Twitter deler jeg charts, markedskommentarer og generel ræljing underveis.

Kategorier

Arkiv

hits