Når en swingtrader prøver seg som daytrader...

QEC 

Jeg skal prøve å gjøre dette ganske kort og konkret. Onsdag 14. desember måtte det skje. Det var igrunn noe som mentalt hadde bygd seg opp de siste to ukene. Enkelte aksjer hadde stått stille/gått litt ned hos meg mens OSEBX var grønn. Det skjedde flere dager. Jeg fikserte på skjerm, forventningene mine møtte realitetene...alt går ikke opp hver dag. 

Jeg hadde jo selvfølgelig sett QEC gå som bare det i det siste. +100%, +200%... Oslo Børs egen "Huldra" stod der forran meg. Jeg kunne ikke dy meg. Swingtradingen går jo så bra. Kan ikke feile kan jeg vel...?

Det var denne kilen på 1t/15 min chartet som hadde vekt interesse hos meg (dvs som skulle forsvare at jeg tok en idiotisk trade) Det kom selvfølgelig et fake-breakout på open og jeg kastet meg ut i det. PAS-algorytmene herjet villt som vanlig. Underveis tennes håp på vei ned for å knuses på neste candle. Uten plan og med disse håpene markert i grønt gjør at "jeg bare venter litt til" (På 15 min chart ser man klarere forsøkene på revers. Uansett settes lavere topper og lavere bunner. It is a sell!) Denne skulle vært tatt ut når det bekreftes brudd ned av toppstreken i kilen slik jeg ser det nå. Jeg slipper først på 6,11 kr og er da -8% ned. Da er tapet så stort at smerten overvinner håpet om pen gevinst. Jeg har forsåvidt jobbet meg gjennom dette og er ferdig mentalt med traden. Det tok et par dager og det at porteføljen gjorde en nydelig avsluttning på uka hjalp mye. Men jeg kunne ha tatt et legendarisk steg opp med +5% denne uka istedet for +2,24% om jeg bare satt med cash. Det ville i det større bildet også vært det riktige når OSEBX hadde en teknisk pullback.

Vel, så hva kan jeg dra ut av dette da?

1. Skill - Jeg har null erfaring eller kompetanse til å drive innenfor en tidsramme som daytrading krever. Det jeg trader er weekly,dagschart, 4t chart (som sjekkes mot 1t og kanskje 15min som kuriositet) Det er her jeg har lykkes så langt, og det er her jeg skal nå mitt kapitalmål.

2. Dagschartet - Dagscandle skrek "Do not touch" Et gap ned skulle potensielt fylles og det var naturlig å se for seg at det ble minst en sell-off dag til på en såpass stor pullback (ingen backtrader forsøk når fasitene ligger der, men det skjer veldig ofte i en aksje som strekker seg så mye som QEC her gjorde) RSI på vei ned men langt fra oversolgt.

3. Timing - Tok traden alt for tidlig på dagen. Dette er noe jeg har gått bort fra i swingtradingen og som har forbedret mine resultat kraftig, men fallt tilbake til gamle synder "for dette er jo daytrading. Da skal man jo være tidlig ute "Ja jøss!

5. Tradeplan - Sannheten er at det ikke fantes noen trade-plan. Feil position size, ingen SL-nivå satt/definert, entry-strategi, exit strategi etc.

6. Ordreboka - var absolutt ikke stabilisert og momentum ikke godt nok. 

7. Mentalt - Ikke i rette mentale hjørnet til å ta en trade overhodet. Jaging etter raske gevinster. Bar preg av rastløshet, frustrasjon og grådighet.

Jeg gjorde faktisk tre entrys til etter dette men da med rett size, en tradeplan og SL-nivåer satt som jeg tapte små-summer på (totalt kom jeg ned på -6% på den totale posisjonen) Det høres kanskje rart ut men disse kan jeg helt fint leve med. Jeg visste jo at dette var helt feil og ville rette opp, ikke bare i resultat, men like mye i prosess. Det er utrolig hvor annerledes et tap med en godt gjennomført plan føles mentalt vs noe du kaster deg ut i og er helt Bingo-Bob på. Punkt 1 er uansett det viktigste - Dette nivået er jeg ikke i nærheten av å beherske.

Når det er sagt så ser jeg ikke bort ifra at jeg skal ned å jobbe på en lavere timeframe i framtiden når anledninger byr seg, men akkurat nå, som "novice" i dette gamet så er mitt kapitalmål om å ha +100% innen 1. september det eneste jeg skal fokusere på. Det målet har kommet som en konsekvens av swingtradingen min denne høsten, og det er også der jeg skal legge min fokus framover.

Så for å summere dette i noen konkrete punkter:

1. Vent! Ikke ta en aksje på "open" selv i daytrdaing. 5/15 min chart er det som er naturlig å jobbe med og etter mitt syn bør man ha minium 3 candles intradag for å kunne tyde noen som helst rettning. Vent på pull-backs selv om det kommer breakouts - For de kommer uansett om den skal videre opp eller dykker ned.

2. Position sizing - Jeg hadde ingen kapital å gå på og evt justere med som add-on om det gikk veien, eller sizet rett om det går imot og som da er mentalt lettere å kvitte seg med.

3. Stop-Loss - I Infront (og også andre trade-software) er det igrunn litt kjeitete å legge inn SL-ordrer raskt. Jeg fant ut at før jeg gjør en entry kan jeg bare åpne et ordrevindu og gjøre klar trigger/pris-nivåer. Når entry er gjort er det bare å trykke "Selg" og bekrefte så er ordren lagt ut i markedet. Jeg er veldig for hard-stops når algorytmer er så aktive som i QEC. Du har ikke sjans å rekke å legge ut ordrer når aksjer omsettes i sånt tempo.

4.Skjermtid - Fiksering, fiksering og mere fiksering. Dette er et erke-eksempel på at det å glane i en skjerm kan lure deg inn på de mest avsidesliggende veier bort fra alle rutiner og konsepter. Jeg kommer skrive mere om skjermtid i et senere innlegg, men har allerede begynt med noen tiltak i forhold til det.

Dette er ikke min første feil, og helt sikkert ikke min siste. Min største fiende i dette er alltid meg selv. Jeg har regnet litt på det og dersom jeg holdt meg unna alle store feil kunne jeg idag ha vært opp +15% mere på egenkapitalen - Det er sinnsykt å tenke på! Det ironiske er at hadde jeg tatt meg en tur på gymmen, svømt litt, spasert en tur i parken eller gjort noe annet iløpet av børsdagen er jeg sikker på at mye av dette kunne vært unngått. Dette skulle være måneden da jeg ikke hadde en av disse idiotiske feilene i tradeloggen.

Vel, nå ligger det bak meg... Zoom ut. På et eller annet tidspunkt er det tid for å krabbe ut av hullet man har gravd seg ned i. Jeg er opp +22% siste mnd.

Limte inn et oppslag tidligere på Twitter om de andre feilene jeg har gjort denne høsten og limer det inn igjen her for de som ikke har sett det.Lærte: Du har ikke peiling på daytrading.

#swingtrade #trade #økonomi #aksjer #oslobørs #investor #stupididiot #faileddaytrader

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Jamal Diablo

Jamal Diablo

42, Oslo

Swingtrader Oslo Børs og til dels OMXS. Vil du ha kontakt med meg anbefaler jeg å bruke Twitter som jeg er på stort sett hver dag. Jeg gjør ikke analyser for folk, og deler mine betraktninger når jeg har tid og lyst.På Twitter deler jeg charts, markedskommentarer og generel ræljing underveis.

Kategorier

Arkiv

hits